Gomasio - sól sezamowa

Gomasio - sól sezamowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól morska

    1 łyżeczka
  • sezam

    10 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sól morską prażymy na patelni, aż zacznie zmieniać barwę. Następnie przesypujemy do moździerza i trzemy na proszek. Ziarna sezamu płuczemy pod bieżącą wodą i mokre wykładamy na rozgrzaną patelni. Prażymy aż uzyskają kolor złoty nieustannie mieszając. Gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach dodajemy proszek solny i prażymy jeszcze ok. 2min. Uważamy aby się nie przypaliły. Całość przesypujemy do moździerza i tłuczemy do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren będzie sproszkowana a połowa pozostanie cała. Tak przygotowanym produktem z powodzeniem można zastąpić zwykłą sól. Wyśmienicie smakuje z masłem i chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Laila2786

25.03.2013 12:24
jeszcze nie próbowałam Gomasio, brzmi super

Magdalena1110

09.05.2012 20:10
świetne

kasienka23

11.02.2012 15:48
fajny pomysł

BernadettaP

13.11.2011 14:19
świetny przepis :)

Barbara/zuza22_85

11.10.2011 17:39
super

Beatris

17.08.2011 08:58
Zaciekawił mnie ten przepis.

Zoso

01.05.2011 10:41
ehh szkoda, że mam uczulenie na sezam ;(

Barbara40

31.01.2011 15:19
Wlasnie zrobilam,super !!! co za zapach !! Dzieki za wspanialy i prosty przepis

borgia

24.10.2010 21:24
No to teraz... bo wczoraj nie dałam rady. Użyłam gomasio do produkcji domowej nuggetsów. Wyszły super. I zrobię niedługo grissini, ale już muszę zrobić nową porcję...

pacpaw

23.10.2010 15:35
w mojej kuchni tez gomasio rządzi :o)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat