Przepis i sposób przygotowania na: Golonkowy gulasz
1 czerwona papryka
1 szk groszku konserwowego z zalewą
1/4 szk sosu chili słodko pikantnego
2czubate łyżki posiekanego koperku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili jalapeno do smaku
2 łyżki sosu sojowego jasnego
600 ml wywaru z gotowania golonek w szybkowarze
1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Golonkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię i chwilkę przesmażyć. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, umyć, pokroić w paseczki i dodać do mięsa. Wlać wywar i dusić około 5 minut aby papryka zmiękła. Po tym czasie dodać groszek z zalewą, koperek, przyprawy i sos chili, wszystko zagotować i trzymać na ogniu 2-3 minuty. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać np. z makaronem.