Golonki wieprzowe w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    bez skóry i kości 1 kg
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • pieprz czarny mielony

  • pieprz ziołowy

  • ziele angielskie

  • imbir mielony

  • musztarda

    angielska
  • mąka krupczatka

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Golonki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Golonki umyć, osączyć, włożyć do mocnego woreczka i dodać nieco oleju, płynnej przyprawy do zup, pieprzu czarnego i ziołowego oraz mielonego imbiru.
Krok 2 - Golonki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Worek szczelnie zamknąć i wymasować mięso, aby całe pokryło się przyprawami. Włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc lub dłużej.
Krok 3 - Golonki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Zamarynowane golonki obsmażyć ze wszystkich stron, aby mięso pozostało soczyste.
Krok 4 - Golonki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Przełożyć do garnka, dodać papryczkę chili, ziele angielskie i wszystko zalać gorącą wodą. Dusić do miękkości.
Krok 5 - Golonki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Mięso wyjąć z wywaru, przestudzić i pokroić w grube plasterki.
Krok 6 - Golonki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Wywar odparować i doprawić angielską musztardą.
Krok 7 - Golonki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Całość doprawić pieprzem i zagęścić sypką mąką krupczatką.
Krok 8 - Golonki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Do gotowego sosu dodać pokrojone mięso i wymieszać z sosem - krótko zagotować.
Habibi
Gotowy sos można lekko zabielić niewielką ilością słodkiej śmietanki kremówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 19.01.2016 18:09
moje smaki do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat