Golonka z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liść laurowy

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziele angielskie

    2 szt
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • mąka do obtaczania

  • oliwa

    5 łyżek
  • marchew

    4 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • seler mały

    1 szt
  • por

    10 cm
  • natka pietruszki

  • golonka

    2 tylna
  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na mały ogniu do miękkości. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć). Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pigila 17.09.2011 22:34
super
ZEWA 13.01.2011 11:19
następna czeka w zamrażarce na zrobienie
eli_555 12.01.2011 23:11
pycha goloneczka
Bagatelka 04.01.2011 15:24
Już mi ślinka cieknie.
SmacznaPyza 02.01.2011 13:27
pyszne, mięciutkie mięsko
kasiurek 14.09.2010 10:30
ciekawe
bernika 25.06.2010 00:17
fajne pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat