Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

golonki indycze 2 szt

Marynata

ocet balsamiczny 1/2 szklanki (z figą)
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
sok z grejpfrutów czerwonych 1/2 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
trawa cytrynowa 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym

Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso.

Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca.
Podałem z kiszoną kapustą z winogronami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak