Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka z indyka duszona z warzywami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna, soczysta golonka z indyka duszona z brokułami i marchewką.

Składniki:

wszystkie składniki:

golonki indycze 3 sztuki
oliwa 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 3 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Przyprawa harissa 0.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
marchewka 1 sztuka
seler świeży 0.5 sztuki
brokuły 500 gramów
mąka 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka z indyka duszona z warzywami

Golonki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać oliwę z dwoma łyżeczkami pieprzu ziołowego, natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowało.

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić golonki i podsmażyć, aż się zarumienią. Następnie wlać pół litra wody, dodać sól, ostatnią łyżeczkę pieprzu ziołowego, paprykę słodką, ostrą oraz harissę. Dusić pod przykryciem 30 minut.

Dodać do mięsa marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz seler pokrojony w paski. Dusić 10 minut, następnie dodać brokuły podzielone na różyczki. Dusić około 15 minut.

Zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Dusić jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić danie do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak