Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wiśniowa po bawarsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piwo 400 ml
sól do smaku
miód prawdziwy 1 łyżka
golonki 1,3 kg
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczeki
cebula 1
mąka pszenna 2 łyżeczki
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wiśniowa po bawarsku

Kroki postępowania

1
Do piwa wiśniowego dodaję miód oraz musztardę. Intensywnie mieszam, aby składniki się rozpuściły.
Krok 1 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
2
Wkładam golonkę. Połowa golonki jest zanurzona w marynacie, drugą połowę obficie posypuję solą. Odstawiam do lodówki. Po 8 godzinach golonkę przewracam na drugą stronę, a solą posypuję stronę odkrytą.
Krok 2 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
3
Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam golonkę prosto z lodówki. Obsmażam ją z dwóch stron na dużym ogniu. Następnie wlewam całą marynatę i duszę pod przykryciem po 30 minut z każdej strony na minimalnym ogniu. Pokrywki nie odkrywam, aby nie wypuszczać pary. Jedynie po pierwszych 30 minutach przy przewracaniu można ją podnieść.
Krok 3 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
4
Po tym czasie golonkę przekładam do naczynia żaroodpornego.
Krok 4 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
5
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Krok 5 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
6
Zapiekam również po 30 minut z każdej strony.
Krok 6 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
7
Do pozostałego z duszenia golonki sosu dodaję pokrojoną cebulę.
Krok 7 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
8
Duszę kilkanaście minut do miękkości.
Krok 8 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
9
Wsypuję majeranek i całość miksuję na jednolitą masę.
Krok 9 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
10
W razie potrzeby zagęszczam mąką.
Krok 10 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
11
Na golonce miód powinien się nam ładnie skarmelizować na mięsie (jeśli przypali się na naczyniu to nic).
Krok 11 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto
12
Upieczoną golonkę podałem z plackami ziemniaczanymi polanymi sosem powstałym z pieczenia golonki. Smacznego.
Krok 12 - Golonka wiśniowa po bawarsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.02.2017 18:16
pysznie wvgląda
Anna169Hosz 11.12.2012 19:52
Woww, dla mnie bomba!
MagdaXXX 19.08.2012 10:02
super
Andysz 11.08.2012 16:25
fajna golonka;)
Puszcza 07.08.2012 12:49
o to by sie zjadlo
olkaaa 03.08.2012 08:47
muszę zrobić
smerfetka79 30.07.2012 11:27
wiśniowa...hm mąż byłby zachwycony
Katarzyna/kate1980 28.07.2012 21:48
wspaniała
ziutula
ziutula 27.07.2012 09:32
a skóra dla mnie, uwielbiam...
agam26 27.07.2012 09:06
wygląda ciekawie
sylwia / sytofala 26.07.2012 23:34
kusi bardzo
wojtek5 26.07.2012 22:49
no i tym sie mozna najesc!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak