Golonka wieprzowa w ziołowej zalewie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonek wieprzowych w siatce

    3 szt.
  • cebuli

    2 szt.
  • czosnku

    5 ząbków
  • gorzkiego piwa

    1 szklanka
  • kolendra cała Prymat

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • ziarna jałowca

    do smaku
  • rozmaryn

    do smaku
  • oliwy z oliwek

    2 łyżki
  • boczku gotowanego

    4 plastry
  • bulion warzywny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki oczyścić, opłukać i osuszyć (nie wyjmując z siatek).

Cebulę i czosnek obrać, a następnie cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Przełożyć do szklanej misy. Dodać po jednej łyżeczce soli, pierzu, majeranku i rozmarynu oraz kilka zmiażdżonych ziaren jałowca, ziela angielskiego, trzy pokruszone liście laurowe i dwie łyżeczki ziaren kolendry. Dodać podgrzany w rondlu bulion wraz z piwem (nie gotowany). Wymieszać z przyprawami.

Do przygotowanej zalewy dodać golonki. Przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę w chłodne miejsce.

Następnego dnia golonki wraz z zalewą przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Przecedzić. Pozostałą na sitku cebulą oraz czosnkiem wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Posypać pokrojonym w kostkę boczkiem. Z golonek zdjąć siatki i ułożyć mięso na boczku. Wierzch golonek posmarować oliwą z oliwek). Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190ºC, aby się zrumieniły (około 10-15 minut).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 05.01.2013 16:06
Smaczna.
kasienka23 03.11.2011 09:07
pycha
Ela15 06.05.2011 16:07
super wygląda i pewnie tak smakuje
matii6 28.04.2011 20:01
wygląda znakomicie
Moni 10.03.2011 09:12
na pewno smakowałaby mojemu mężowi
alaaa 02.02.2011 16:24
rewelacyjna
MAR3STA 02.02.2011 16:15
tak ,mój mąż też byłby zachwycony;)
Agnieszka_B 02.02.2011 15:13
Mój mąż też uwielbia golonką, choć ja sama nie przepadam za tego rodzaju mięsem:)
Jolanta_P-S 02.02.2011 12:39
coś dla mojego męża

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat