Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
golonka wieprzowa
1,2 kg -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
ziele angielskie
3 szt -
przyprawa do golonki Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
wino czerwone wytrawne
1/2 szklanki -
miód
1 i 1/2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
przyprawa do golonki Prymat
1 i 1/2 łyżeczki -
bulion warzywny
1 kostka -
rosół wołowy
1 kostka -
włoszczyzna
1 (bez kapusty) -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
oliwa
1/3 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Golonka wieprzowa po królewsku (pieczona)
Golonki umyć i gotować wraz z włoszczyzną i przyprawami 2-3 godz., aż będą zupełnie miękkie. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i usunąć delikatnie kości, tak aby nie poszarpać mięsa. Golonki ułożyć w naczyniu szklanym lub ceramicznym do zapiekania, zalać marynatą przygotowaną przez połączenie podanych składników i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 24 godz. Przed pieczeniem lekko posypać przyprawą do golonki Prymat. Następnie golonkę piec wraz z marynatą 40-60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180°C. Wywar z golonki można użyć do przygotowania zupy.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)