Golonka wieprzowa po królewsku (pieczona)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    1,2 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • przyprawa do golonki Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • miód

    1 i 1/2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • przyprawa do golonki Prymat

    1 i 1/2 łyżeczki
  • bulion warzywny

    1 kostka
  • rosół wołowy

    1 kostka
  • włoszczyzna

    1 (bez kapusty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • oliwa

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub 2 łyżki octu balsamicznego, 1 i 1/2 łyżki miodu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do golonki, sól i pieprz czarny mielony Prymat.
Golonki umyć i gotować wraz z włoszczyzną i przyprawami 2-3 godz., aż będą zupełnie miękkie. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i usunąć delikatnie kości, tak aby nie poszarpać mięsa. Golonki ułożyć w naczyniu szklanym lub ceramicznym do zapiekania, zalać marynatą przygotowaną przez połączenie podanych składników i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 24 godz. Przed pieczeniem lekko posypać przyprawą do golonki Prymat. Następnie golonkę piec wraz z marynatą 40-60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180°C. Wywar z golonki można użyć do przygotowania zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 24.09.2012 20:58
pyszne
agnieszka214 03.12.2011 15:52
mniam
agnieszka214 03.12.2011 15:52
mniam
Magda60 01.11.2011 21:09
super
Magda60 05.07.2011 22:25
pychotka
mirosława4 15.06.2011 15:17
mniam
artur7 25.04.2011 10:25
smaczne
agogo2 21.04.2011 22:26
pyszna
agogo2 21.04.2011 22:24
pyszna
agogo2 27.03.2011 23:49
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat