Golonka w piwie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonki przednie

    2
  • marchewki

    2
  • pietruszki

    2
  • selera

    0,5
  • sredni por

  • jasnego piwa

    0,5 litra
  • ząbki czosnku

    4
  • majeranek

  • tymianek

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • śmietany

    szklanka
  • mąki

    łyżeczka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki umyć i porządnie natrzeć wszystkimi przyprawami (majerankiem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem). W golonkach zrobić nożem nacięcia i włożyć w nie pokrojone ząbki czosnku. Zalać piwem i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie garnek, w którym stały golonki, wraz z całą zawartością kładziemy na gaz. Golonki powinny być całe zakryte płynem, jeśli nie są, należy dolać odpowiednią ilość wody i gotować przez kolejne 2 godziny. Na ok. 20 minut przed końcem gotowania do garnka włożyć pokrojone w słupki: marchewkę, pietruszkę, por i seler. Ugotowane golonki przełożyć do żaroodpornego naczynia, po czym posmarować oliwą lub olejem i włożyć na 15 minut (do zarumienienia) do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Z kolei wywar z golonek gotować stale na dużym ogniu aż do odparowania i zgęstnienia. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu i przyprawić solą, pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać golonki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fictor123 29.12.2011 01:50
ubostwiam
fictor123 29.12.2011 01:50
ubostwiam
fictor123 29.12.2011 01:50
ubostwiam
maciek7 11.09.2011 20:49
pycha
mirosława4 26.06.2011 17:36
smaczne goloneczki
Ewa111 21.06.2011 18:13
pyszne ,ale te kalorie
Ewa92 07.02.2011 11:37
aż ślinka leci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat