Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w piwie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Golonka

golonka wieprzowa 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 10 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10-15 szt
sól 1 łyżka

Marynata

nasiona gorczycy Prymat kilka ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
czosnek 2 ząbki
piwo 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Do marynowania

Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sos sojowy 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat
bulion 2 szklanki
piwo 1/2 butelki

Porada

Golonko podczas gotowania powinno tylko "mrugać". Najlepiej golonko ugotować dzień wcześniej, zostawić do wystudzenia w wywarze i zimne włożyć na noc do lodówki, a na następny dzień zamarynować.

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w piwie

1. Golonki oczyścić, umyć. Włożyć je do garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować 2 godziny do miękkości.
2.Golonka wyjąć, wystudzić. Zrobić marynatę - gorczyce i ziele angielskie pognieść w moździeżu, wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
3. Zimne golonka natrzeć marynatą, włożyć do garnka, dodać 2 listki laurowe i włożyć do lodówki na 1h.
4. Golonka położyć do blaszki wyłożonej folia aluminiową, dodać łyżkę sosu sojowego. Golonka posmarować z obu stron musztardą. Posypać pieprzem.
5. Golonka włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st C i piec ok 2h. Po upływie 1h można temp zwiększyć do 200 st C. Golonka polewac co jakiś czas piwem, bulionem i powstałym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 07.01.2015 22:11
pyszne te golonka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak