Golonka w piwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przednie golonki

    2
  • marchew

    2
  • pietruszki

    2
  • seler

    1
  • jasnego piwa

    0,5l
  • kostka rosołowa

    1
  • ząbki czosnku

    4
  • majeranek

  • tymianek

  • pieprz

  • sól

  • śmietana

  • mąka

  • ziemniaki

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonka w piwie to danie typowo męskie. Mój facet da się pokroić za taką golonkę. Dlatego, mimo że przygotowanie tego dania nie sprawia mi przyjemności, czasami ją robię.

Najpierw trzeba opalić golonkę - to najgorszy moment w przygotowaniu. Potem ją umyć i natrzeć solą z pieprzem i pozostałymi przyprawami. Ząbki czosnku obrać, powbijać w mięso. Następnie zalać golonkę piwem i odstawić na 2 godziny.

Golonki przełożyć razem z piwem od garnka. Golonka powinna znajdować się pod piwem, jeśli piwo nie zakrywa mięsa należy dodać odrobinę wody. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 2 godziny. W tym czasie trzeba obrać warzywa. Golonka w piwie bez warzyw nie smakuje dobrze. Marchewki, pietruszki i seler obieramy, kropimy w słupki i dodajemy do golonki. Gotujemy 15 minut.

Ugotowane golonki wyjmujemy z wywaru, przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach aż skórka golonki stanie się chrupka. Wywar z golonek nadal gotujemy tak długo aż zgęstnieje. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i dolewamy odrobinę wywaru, przelewamy do sosu, dokładnie mieszamy. Ważne, żeby tu zachować kolejność i nie wlewać śmietany od razu do sosu, bo się zsiądzie. Sos doprawić do smaku.

Golonka w piwie z sosem piwnym jest świetnym daniem dla wygłodniałego mężczyzny. Można ją podać z pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bogumiła 29.01.2013 11:52
warto spróbować
dodi 29.01.2013 11:48
Pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat