Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w piwie
Najpierw trzeba opalić golonkę - to najgorszy moment w przygotowaniu. Potem ją umyć i natrzeć solą z pieprzem i pozostałymi przyprawami. Ząbki czosnku obrać, powbijać w mięso. Następnie zalać golonkę piwem i odstawić na 2 godziny.
Golonki przełożyć razem z piwem od garnka. Golonka powinna znajdować się pod piwem, jeśli piwo nie zakrywa mięsa należy dodać odrobinę wody. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 2 godziny. W tym czasie trzeba obrać warzywa. Golonka w piwie bez warzyw nie smakuje dobrze. Marchewki, pietruszki i seler obieramy, kropimy w słupki i dodajemy do golonki. Gotujemy 15 minut.
Ugotowane golonki wyjmujemy z wywaru, przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach aż skórka golonki stanie się chrupka. Wywar z golonek nadal gotujemy tak długo aż zgęstnieje. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i dolewamy odrobinę wywaru, przelewamy do sosu, dokładnie mieszamy. Ważne, żeby tu zachować kolejność i nie wlewać śmietany od razu do sosu, bo się zsiądzie. Sos doprawić do smaku.
Golonka w piwie z sosem piwnym jest świetnym daniem dla wygłodniałego mężczyzny. Można ją podać z pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree.