Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w piwie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonki 4 szt
piwo 0,5 l
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2 zabki
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w piwie

Golonkę dokładnie umyć i opalić z ew. włosków. Natrzeć solą pieprzem i papryka - polać odrobiną oleju i wetrzeć w golonkę. Włożyć do głębokiego naczynia i pokroić w pasterki czosnek i obłożyć golonki. Zostawić w chłodnym miejscu na min 2 godziny. Osobiście "tak marynuję" przez 1 dzień.Golonkę obrać z czosnku i wstawić do rozgrzanego pieca 220 st C na około 30 min, można opiec golonko na patelni lub użyć funkcji grill w kuchnce - generalnie całe golonko ma być dokładnie opieczone.
Do naczynia wlać całe piwo i podgrzać - wstawić opieczone golonko i dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny aż mięso będzie z łatwościa odchodzic od kości - pamietac o dolewaniu wody lub piwa. Idealnie kiedy golonko jest zanuzone w wiekszej połowie w złocistym napoju.
Jesli chcemy aby golonko miało chrupiaca skórkę należy na około 15 - 20 min wstawić do gorącego pieca.

Podawać z chrzanem tartym i musztardą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 08.07.2015 14:41
pycha..chodzi za mną juz od kilku dni ten smak
PIOTR11 08.11.2012 17:34
lubię golonkę i piwko więc to danie jest dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak