Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dwie golonki
-
kilo kapusty kiszonej
-
włoszczyzna
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
ziele angielskie
-
pieprz w ziarnach
-
Owoc jałowca cały Prymat
-
sól, pieprz do smaku
-
kawałek wędzonego boczku
Przepis i sposób przygotowania Golonka w kapuście
Do wywaru z mięsem wkładamy kiszoną kapustę, mieszamy, dodajemy jeszcze kilka ziaren jałowca i gotujemy do miękkości - godzinę do półtorej.
Podajmy z ziemniakami , albo z wody, albo ugotowanymi w mundurkach i obranymi, w towarzystwie kapusty i boczku pokrojonego w plastry.
Komentarze (7)