Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego

Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • golonka wieprzowa

    2 szt
  • włoszczyzna

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 szt

Glazura

  • piwo ciemne

    250 ml
  • olej

    125 ml
  • miód pitny

    125 ml (trójniak)
  • miód gryczany

    1 łyżka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym, miodem gryczanym, kminkiem i solą.
Golonki umyłem, zalałem wrzątkiem i gotowałem pół godziny. Po tym czasie wrzuciłem oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Gotowałem kolejne pół godziny.
Golonki wyjąłem z wywaru, ostudziłem, naciąłem skórkę , posmarowałem połową glazury. Następnie ułożyłem w formie, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekłem ok. półtorej godziny, odwracając i polewając kolejnymi porcjami glazury co jakiś czas.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 13.12.2015 00:35
Takie golonki muszą być pyszne!
Ada-Gaba 12.12.2015 22:49
Bardzo apetyczna
Lis 12.12.2015 18:14
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
mirosława4 12.12.2015 15:13
pięknie wygląda aż chce się jeść
ben-ka 12.12.2015 11:36
Bardzo apetyczna !
Futka 12.12.2015 10:15
Świetna golonka <3 :)
sliwka 12.12.2015 10:14
Ale pychota;)))
Krzysztof15 12.12.2015 06:21
bardzo lubię
Franciszek 12.12.2015 00:40
dobre danie
Łukasz15 11.12.2015 22:42
Pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat