golonka prowansalsko czosnkowa w cebulowym sosie...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    2 sztuki
  • zioła prowansalkie Prymat

    1/2 torebki
  • olej

    4 łyżki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • cebula

    8 szuk
  • woda

    2,5 szklanki
  • śmietana

    2 łyżki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

    - do smaku
  • czosnek granulowany

    2 łyżki
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • papryka ostra mielona

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - golonka prowansalsko czosnkowa w cebulowym sosie... foto
golonki oczyścić, opalić z włosia, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym

golonki obsypać czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi Prymat, jarzynką - dobrze golonki przyprawami natrzeć i na całą noc do lodówki
Krok 2 - golonka prowansalsko czosnkowa w cebulowym sosie... foto
na oleju zrumienić golonki z każdej strony - dodać ziele angielskie i liście laurowe
Krok 3 - golonka prowansalsko czosnkowa w cebulowym sosie... foto
dodać ćwiartki cebul i z 10 minut podsmażać wszystko
Krok 4 - golonka prowansalsko czosnkowa w cebulowym sosie... foto
dolać wody, wsypać paprykę i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić do miękkości golonki około 1,5 godziny
Krok 5 - golonka prowansalsko czosnkowa w cebulowym sosie... foto
golonki wyjąć, usunąć ziele i liście z wywaru - i blenderem zmiksować cebule - powstanie naturalnie zagęszczony sos bez mąki

do smaku doprawić maggi, ewentualnie posolić - wymieszać ze śmietaną mieszając nie doprowadzając do wrzenia
Krok 6 - golonka prowansalsko czosnkowa w cebulowym sosie... foto
golonki są kruche, delikatne a w smaku przepysznie smaczne.... podać z ziemniakami i sosem lub pieczywem i z sosem (tak lubi mój mąż).......POLECAM.......SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 15.04.2014 17:20
tata lubi takie ;)
IwonaKa 20.02.2013 17:43
świetna golonka,bardzo lubię
Mysiunia 19.02.2013 19:49
Dziękuję za zgłoszenie - przepis został przyjęty do konkursu.
wyattearp 19.02.2013 17:54
super
Krzysztof15 19.02.2013 17:51
super pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat