Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka pieczona w piwie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 4 szt (po 500-600 g przednie)
bulion warzywny 3 l
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
piwo jasne 500 ml
syrop klonowy 100 ml
miód płynny 100 ml
przyprawy 3 łyżki (do mięs)
szałwia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona w piwie

Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru.

Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.

Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 09.07.2016 11:15
pyszna goloneczka aż chce się jeść
Alex_M 09.07.2016 08:23
ale pyszności :)
Jolcia_90 09.07.2016 01:08
porządna, smaczna sztuka mięsa. Sama bym zjadła :) Lubię golonkę :)
norweska20 08.07.2016 23:18
coś dla mojego męża :)
IKrakowianka 08.07.2016 21:58
bardzo apetyczna!
olkaaa 08.07.2016 21:08
bardzo lubię
Wacław 08.07.2016 20:02
mnie już ślinka leci ;-)
marzut 08.07.2016 16:40
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak