Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

golonka pieczona w piwie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 1 sztuka
piwo 1 butelka
marchew 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
seler 1 kawałek
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
przyprawa do golonki Prymat 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: golonka pieczona w piwie

Golonkę myjemy i wkładamy do garnka. Marchew,ziemniaki,seler,cebulę oraz czosnek obieramy i oczyszczamy, dodajemy do golonki wraz z listkaimi laurowymi oraz zielem angielskim. Solimy i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok 1,5 godziny. (warzywa wyjmujemy wcześniej)

Golonkę po wyjęciu z garnka posypujemy przyprawa i wkladamy do naczynia żaroodpornego, po bokach układamy pokrojone w dużą kostkę warzywa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po ok 15 minutach pieczenia pierwszy raz polewamy golonkę piwem,ale uwaga! Nalezy zrobić to delikatnie aby naczynie nie pękło! (moje niestety poszło)

Pieczemy co jakiś czas polewając piwem aż skórka będzie chrupiąca. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 13.06.2013 21:35
golonka jak się patrzy
Izabela77 13.06.2013 19:42
a dziś właśnie myślałam o golonce;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak