Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka na rumiano

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 2 szt
cebula 2 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
por (biała część) 1 szt
czosnek 4 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
pieprz 10 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
gin 25 ml
piwo ciemne 1 szklanka
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka na rumiano

Golonkę ogolić dokładnie ze szczeciny żyletką , wymoczyć
Po dokładnym umyciu włożyć do garnka, dodać włoszczyznę i zalać wodą, tyle aby były lekko zakryte.
Zagotować, zebrać szumowiny i dodać czosnek, listki, ziele, pierz.
Wlać piwo, Gin Lubuski.
Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 2 godziny.
Wywar należy mocniej doprawić.
Golonki nie mogą być rozgotowane.
Po ugotowaniu pozostawić w wywarze do wystudzenia.
Następnie osączyć, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać winem około 0,5 szklanki.
Wierzch skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut, aż będą rumiane.
Taką golonkę podaję z surówką z kiszonej kapusty lub musztardą i ogórkiem kiszonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.03.2014 19:46
mój mąż taką lubi :)
gusia1000 01.03.2014 20:19
Rarytas dla niektórych osób.
Lidzia 24.02.2014 09:39
Mmm... uwielbiam golonkę.
Zdzisław 16.02.2014 17:06
dla mnie smaczne bardzo danie
Krzysztof15 15.02.2014 14:01
moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak