Przepis i sposób przygotowania na: Golonka na rumiano
Po dokładnym umyciu włożyć do garnka, dodać włoszczyznę i zalać wodą, tyle aby były lekko zakryte.
Zagotować, zebrać szumowiny i dodać czosnek, listki, ziele, pierz.
Wlać piwo, Gin Lubuski.
Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 2 godziny.
Wywar należy mocniej doprawić.
Golonki nie mogą być rozgotowane.
Po ugotowaniu pozostawić w wywarze do wystudzenia.
Następnie osączyć, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać winem około 0,5 szklanki.
Wierzch skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut, aż będą rumiane.
Taką golonkę podaję z surówką z kiszonej kapusty lub musztardą i ogórkiem kiszonym.