Golonka na rauszu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    2 szt
  • cebula

    4 średnie
  • czosnek

    4 duże ząbki
  • miód

    4 łyżki
  • sos sojowy

    1/2 szkl
  • wódka

    1/3 szkl
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki umyć, włożyć do rondla, zalać wodą, tak aby były przykryte. Zagotować, odszumować, gotować na dużym ogniu ok. 20 minut. Następnie odlać połowę płynu.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać sos sojowy, wódkę , miód i przyprawy, wymieszać. Dodać do golonek.
Gotować na malutkim ogniu przez dwie i pół godziny, co pół godziny odwracać. Piekarnik nagrzać do 190 *C, nastawić na funkcję grilla. Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez pół godziny, aż się skórka zrumieni.
benka
Pozostały sos można użyć jako bazę do sosu pieczeniowego. Golonkę można także dopiec na grillu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 27.05.2017 21:56
Coś dla mojego męża :)
Bożena Matuszczyk 05.03.2017 18:48
Ale smakowita goloneczka.;)
Margo1 18.02.2017 11:51
Wygląda rewelacyjnie
Ela15 10.02.2017 10:53
wygląda wspaniale
Renataj 29.01.2017 19:37
Apetyczny kolor, pyszne mięsko, super kolacja.
Krzysztof15 29.01.2017 19:22
bardzo pyszna
bertpvd 29.01.2017 18:12
super przepis
Marta1986 29.01.2017 17:44
pysznosci mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat