Golonka musztardowo-miodowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • golonka wieprzowa

    3 kg (2 szt)
  • włoszczyzna

    1 garść
  • kostki rosołowe

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4-5 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5-6 ziaren

Na marynatę

  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżki
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżki
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • sól i pieprz

Ponad to

  • piwo jasne

    200-250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Golonka musztardowo-miodowa foto
Golonkę opalić nad gazem, oskrobać nożem i umyć
Krok 2 - Golonka musztardowo-miodowa foto
Następnie golonki umieścić w szybkowarze, dodać włoszczyznę, kostki rosołowe i przyprawy. Zalać wodą, zamknąć szybkowar. Gotować 20 minut od chwili zagotowania
Krok 3 - Golonka musztardowo-miodowa foto
Marynata. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać musztardy, sól, pieprz i miód wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Golonka musztardowo-miodowa foto
Ugotowaną golonkę wystudzić i zimną bardzo dokładnie, za pomocą pędzelka pokryć marynatą. Odstawić golonki do lodówki na całą noc (a przynajmniej na 3-4 godziny). Następnie piec golonki przez 2 h w 180 st C. Ważne jest aby co 20-30 min golonki oblać piwem i obrócić, aby równomiernie się piekły. Na 15 minut przed końcem pieczenia włączyć w piekarniku funkcję grilla aby osiągnąć ładny kolor i chrupiącą skórkę. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 12.10.2016 21:03
Nie przepadam za tłustymi golonkami ale ta jest tak apetyczna, że z pewnością bym się na nią skusiła:)
Janina 12.10.2016 15:07
Mniam, pycha;))
Pani Domu 12.10.2016 14:39
pyszna golonka
Franciszek 12.10.2016 12:21
super danie
mirosława4 12.10.2016 11:57
bardzo lubimy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat