Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
cebula 2-3 szt
boczek surowy 400 g
ząbki czosnku 2 szt
olej rzepakowy 50 ml
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki (ewentualnie)
kapusta kiszona 1 kg liści
bulion warzywny 500 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko.
Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką.
Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt zbita, to wodę z ziemniaków.
Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki zalewamy bulionem i pieczemy 60 min w 200°C.
Podajemy z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.03.2018 06:11
Wspaniałe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak