Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z włoskiej kapusty

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

ryż 5 woreczków
cebula 1 duża sztuka
czosnek 3 ząbki
pieprz do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
masło do smażenia
mięso mielone 0,6 kilo

Pozostałe składniki

kapusta włoska 2 główki
kostka rosołowa 1 sztuka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z włoskiej kapusty

Kroki postępowania

1
FARSZ
Gotujemy 5 woreczków ryżu. Od momentu zagotowania wody gotujemy około 20 minut.
Cebulę i czosnek drobno kroimy.
Cebulę i czosnek należy przeszklić na patelni na tłuszczu. Może być masło, margaryna lub olej.
W misce mieszamy wszystkie składniki farszu (mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę i czosnek). Doprawiamy dość sporo pieprzem i np. przyprawą do dań Kucharek.
Krok 1 - Gołąbki z włoskiej kapusty foto
2
ZAPARZANIE LIŚCI KAPUSTY
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę nabijamy na duży widelec kuchenny. Zaparzamy kapustę w wodze. Po około 5 minutach odkrajemy pierwsze liście i wyciągamy z wody. Nadal zaparzamy kapustę odkrawając kolejne liście z kapusty.
Krok 2 - Gołąbki z włoskiej kapusty foto
3
Z liści odkrajemy/przycinamy zgrubiały fragment liścia. Formujemy gołąbki zawijając farsz w liście kapusty.
Krok 3 - Gołąbki z włoskiej kapusty foto
4
Na dno rondla lub dużego garnka układamy kilka liści kapusty. Na to układamy gołąbki. Na górę gołąbków również dajemy kilka liści kapusty. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodze i zalewamy tym gołąbki. Wlewamy jeszcze do połowy rondla wodę. Przykrywamy całość pokrywką.
Krok 4 - Gołąbki z włoskiej kapusty foto
5
Gołąbki można gotować zarówno na kuchence jak i w piekarniku. Ja gotuję na kuchence. Od momentu zagotowania wody zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę 10 minut.
Krok 5 - Gołąbki z włoskiej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 18.11.2016 22:57
Uwielbiam gołąbki z włoskiej kapusty.
2milutka 18.11.2016 19:54
nie ma jak domowe gołąbki ;)
Marta1986 18.11.2016 19:42
pysznosci mniam
bertpvd 18.11.2016 19:40
pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak