Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z tartych ziemniaków

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
olej 2-3 łyżki
kostka rosołowa 1 sztuka
masło 1 łyżka
cebula 1 sztuka
kapusta 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z tartych ziemniaków

Ziemniaki obrać i i zetrzeć na tarce. Na oleju podsmażyć cebulę. Na nią wyłożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem - podgrzewać, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować, stopniowo odrywając sparzone liście. Wystudzić, odkrawać nerw, nakładać masę ziemniaczaną i zwijać gołąbki. Dno formy wyłożyć pozostałymi liśćmi, układać ciasno gołąbki. Zalać wrzącą wodą z rozpuszczona kostką rosołową i masłem. Dusić 45-60 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni.

Podawać polane wytopionymi ze słoniny lub wędzonki skwarkami, ale najlepsze są z sosem pomidorowym lub grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 18.09.2012 08:28
fajne
adam1f 11.05.2011 00:22
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak