Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z szybkowara

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
mięso wieprzwe bez kości 2 kg
ryż 1 kilogram
jajko 1 sztuka
pieprz do farszu 1 łyżeczka
Sól do farszu 1 łyżeczka
kucharek do farszu 1 łyżeczka
pieprz do sosu 1 łyżeczka
Sól do sosu 1 łyżeczka
kucharek do sosu 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 kulki
mąka pszenna 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej do smażenia 2 łyżki
przecier pomidorowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z szybkowara

Zaczynamy od Kapusty. Usuwamy pierwsze liście z główki, następnie wycinamy głąb, dzięki takiemu zabiegowi łatwiej oddzielimy liście od kapusty. Zalewamy wodą i gotujemy kapustę do momentu aż liście będą miękkie (na wpół twarde, ale dające się swobodnie zwijać)
W między czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku - al dente
Mięso umyte osuszone mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego ugotowany i ostudzony ryż, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Gdy liście są wystarczająco miękkie układamy na tacy, czekamy aż ostygną. Usuwamy zgrubienie w dolnej części liścia, nakładamy farsz właśnie na dole liścia, potem zawijamy w nim farsz tak, jakbyśmy robili krokiety.
Przygotowane w ten sposób gołąbki podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po około 2 minuty z każdej strony.
Podsmażone gołąbki wkładamy ciasno do szybkowaru (3/4 wysokości), zalewamy wodą - tyle aby przykryło gołąbki. Zamykamy szybkowar, gotujemy 12- 13 minut od zagotowania się wody w szybkowarze. Gwizdek będzie "dymił" i w tym momencie liczymy czas. Wyłączamy palnik pod szybkowarem i zostawiamy jeszcze na około 15 minut, aby w szybkowarze się wszystko " uspokoiło"
Wyciągamy gołąbki na tace, talerz. Z szybkowaru przelewamy zawartość do garnka, gotujemy dodając przecier, przyprawy. Robimy tzw. przeze mnie zatrzepkę z mąki i wody ( musi być dokładnie wymieszana, bez grudek) wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając. Gdy ponownie się zagotuje sos jest gotowy.
* Jeśli lubicie bardziej ostry sos, dodajcie więcej pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 03.06.2012 15:32
ciekawe danie, ładnie się prezentuje
Mirka-Ludomila 28.03.2012 08:21
bardzo apetycznie wyglądają
cooleczka 21.03.2012 16:34
w szybkowarze jeszcze nie robiłam
mic 17.03.2012 21:28
dokladnie, ja tez chetnie zjem;]
ziutula
ziutula 17.03.2012 01:29
gołąbki dobre zawsze chętnie zjem...
msmariusz 15.03.2012 21:54
ładnie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak