Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z sosem pieczarkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczne danie, które odkąd pamiętam to gości u nas na wigilijnym stole. Można je robić i na co dzień i od święta.

Składniki:

Na gołąbki:

ryż 40 dag
kasza gryczana 20 dag
kapusta 1 główka
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta

Na sos pieczarkowy:

pieczarki 500 gramów
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
śmietana gęsta 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z sosem pieczarkowym

Robimy gołąbki

1

Gołąbki: liście kapusty zaparzyć w osolonej wodzie, osobno zaparzyć kaszę gryczaną i ryż .

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.

Ryż i kaszę wymieszać razem z cebulą i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Powstały farsz zawijać w liście kapusty, układać w naczyniu do zapiekania i piec około 2 godziny w temp. 180 stopni.

2

Sos: 

Pieczarki i cebulę pokroić na półplasterki, dać do garnka albo na patelnię dodać masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażyć.

Pod koniec smażenia dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem i solą. Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym.

Krok 2 - Gołąbki z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 24.11.2018 23:17
Bardzo chętnie skorzystam z poczęstunku.;)
Basiliana 23.11.2018 22:58
Nie jadłam jeszcze wegetariańskiej wersji gołąbków. Podoba mi się taka forma farszu:)
bietka 24.11.2018 12:04
Dziękuję bardzo, proszę się częstować :)
Bożena Matuszczyk 23.11.2018 09:51
Elu ale mi narobiłaś ochoty na gołąbki ,Pychotka.;)
bietka 24.11.2018 12:03
Dziękuję Bożenko, z chęcią cię poczęstuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak