Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z sosem jabłkowo-pomidorowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pomimo tego, że muszę trzymać dietę, to na pewno nie pogardzę tym wyśmienitym, polskim daniem. To chyba jedna z wielu charakterystycznych potraw kuchni środkowoeuropejskiej. Oczywiście modyfikacji i sposobu podania jest wiele, wszystko zależy od preferencji smakowych.

Składniki:

Składniki:

młoda kapusta 1 sztuka
ryż 250 gramów
mięso mielone wieprzowe 500 gramów
masło 2 łyżki
mąka 3 łyżki
sok jabłkowy 300 mililitrów
passata pomidorowa 250 mililitrów
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z sosem jabłkowo-pomidorowym

Liście wycinamy, lekko sparzamy. Ryż gotujemy al'dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, podsmażamy, zalewamy sokiem jabłkowym i passatą. Dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.

Sosem zalewamy gołąbki, zapiekamy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak