Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z sosem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusty 1 główka
woda
mięsa mielonego 60 dag
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąki pszennej 2 łyżki
soli 0,5 łyżeczki
pieprzu 0,5 łyżeczki
cebuli 1 sztuka
czosnku 2 ząbki
sos
wody 2 szklanki
marchewki 2 sztuki
kostka rosołowa 1 kostka
koncentrat pomidorowy 1 puszka
mąki 1 łyżka
cukru 1 łyżeczka
pieprzu 1 szczypta
soli 1 szczypta
śmietany 1 łyżka
natka koperku
natka pietruszki
Wywar z rosołu

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z sosem

Kroki postępowania

1
Kapustę umyć. Zdjąć wierzchnie liście. Wykroić głąb z kapusty. Do garnka wlać wodę i zagotować. Włożyć główkę kapusty. Podgotować aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić. Zdejmować listki.
Krok 1 - Gołąbki z sosem foto
2
Cebule i czosnek obrać i opłukać. Pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oleju. Dodać do mięsa mielonego. Przyprawić solą, pieprzem. Wsypać mąkę i bułkę tartą. Wbić jajko i wymieszać masę mięsną.
Krok 2 - Gołąbki z sosem foto
3
Przygotować liść z kapusty, ułożyć porcje mięsa i zwinąć. Pozostałe liście wyłożyć na blaszce. Ułożyć gołąbki i podlać lekko rosołem. Przykryć kolejnymi listkami gołąbki aby nie przypaliły się. Piec w piekarniku ok godziny. Gdy zaczną się rumienić gołąbki odwrócić. Odlać wywar.
Krok 3 - Gołąbki z sosem foto
4
Sos: Marchewkę umyć i obrać. Potarkować na tarce. Wodę zagotować z kostką rosołową. Wsypać marchewkę i podgotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozrobić koncentrat pomidorowy z płynem i przelać do sosu. Zagęścić mąką. Dodać śmietanę i wymieszać. Gołąbki polać sosem i posypać natką pietruszki i koperkiem.
Krok 4 - Gołąbki z sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.04.2014 19:46
domowe gołąbki, po prostu poezja smaku
Barbara777 11.09.2013 10:08
jej wyglądają przepysznie daje smaczne!!!
probofka 11.09.2013 08:25
perfekcyjne gołąbki
w mojej kuchni 10.09.2013 22:38
takie syte dania lubię w zimie jeść
patryska76 10.09.2013 19:15
Oj, ale ochoty mi narobiłaś :))
cukiereczek 10.09.2013 16:58
pyszne domowe gołąbki
Kuchenka 10.09.2013 16:50
uwielbiam gołąbki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak