Gołąbki z sosem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusty

    1 główka
  • woda

  • mięsa mielonego

    60 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • mąki pszennej

    2 łyżki
  • soli

    0,5 łyżeczki
  • pieprzu

    0,5 łyżeczki
  • cebuli

    1 sztuka
  • czosnku

    2 ząbki
  • sos

  • wody

    2 szklanki
  • marchewki

    2 sztuki
  • kostka rosołowa

    1 kostka
  • koncentrat pomidorowy

    1 puszka
  • mąki

    1 łyżka
  • cukru

    1 łyżeczka
  • pieprzu

    1 szczypta
  • soli

    1 szczypta
  • śmietany

    1 łyżka
  • natka koperku

  • natka pietruszki

  • Wywar z rosołu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z sosem foto
Kapustę umyć. Zdjąć wierzchnie liście. Wykroić głąb z kapusty. Do garnka wlać wodę i zagotować. Włożyć główkę kapusty. Podgotować aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić. Zdejmować listki.
Krok 2 - Gołąbki z sosem foto
Cebule i czosnek obrać i opłukać. Pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oleju. Dodać do mięsa mielonego. Przyprawić solą, pieprzem. Wsypać mąkę i bułkę tartą. Wbić jajko i wymieszać masę mięsną.
Krok 3 - Gołąbki z sosem foto
Przygotować liść z kapusty, ułożyć porcje mięsa i zwinąć. Pozostałe liście wyłożyć na blaszce. Ułożyć gołąbki i podlać lekko rosołem. Przykryć kolejnymi listkami gołąbki aby nie przypaliły się. Piec w piekarniku ok godziny. Gdy zaczną się rumienić gołąbki odwrócić. Odlać wywar.
Krok 4 - Gołąbki z sosem foto
Sos: Marchewkę umyć i obrać. Potarkować na tarce. Wodę zagotować z kostką rosołową. Wsypać marchewkę i podgotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozrobić koncentrat pomidorowy z płynem i przelać do sosu. Zagęścić mąką. Dodać śmietanę i wymieszać. Gołąbki polać sosem i posypać natką pietruszki i koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 14.04.2014 19:46
domowe gołąbki, po prostu poezja smaku
Barbara777 11.09.2013 10:08
jej wyglądają przepysznie daje smaczne!!!
probofka 11.09.2013 08:25
perfekcyjne gołąbki
w mojej kuchni 10.09.2013 22:38
takie syte dania lubię w zimie jeść
patryska76 10.09.2013 19:15
Oj, ale ochoty mi narobiłaś :))
cukiereczek 10.09.2013 16:58
pyszne domowe gołąbki
Kuchenka 10.09.2013 16:50
uwielbiam gołąbki :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat