Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami.
Cebulę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na stopionym maśle klarowanym. Dodajemy oczyszczone i posiekane w drobne plasterki pieczarki, dusimy do odparowania wody, pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Wszystkie składniki farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do ulubionego smaku.
Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, włóż kapustę. Po kilku minutach (5-6) ostrożnie obierz wierzchnie liście, które lekko zmiękły i tak sukcesywnie po kolei co kilka minut oddzielaj kolejne liście. Zewnętrzne liście układaj na dnie naczynia w którym będą się prażyć gołąbki. Liście osusz. Odetnij zgrubienie wzdłuż włókien. Na każdy liść nakładaj porcję farszu i zwijaj dość ciasno od nasady. Tak przygotowane gołąbki układaj w naczyniu ściśle jeden obok drugiego.
Do bulionu warzywnego dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej gołąbki.
Praż na wolnym ogniu lub piekarniku ok. 1.5 godziny.
Podawaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Smacznego.