Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami.

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 300 gram
mięso wieprzowe 600 gram
pieczarki 300 gram
kapusta biała 1 szt
cebula biała 2 szt
wywar warzywny 1 ok.litra
masło klarowane
Papryka słodka mielona Prymat
majeranek
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 szt
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami.

Mięso kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce. Do zmielonego mięsa dodaję przyprawy: majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz.
Cebulę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na stopionym maśle klarowanym. Dodajemy oczyszczone i posiekane w drobne plasterki pieczarki, dusimy do odparowania wody, pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Wszystkie składniki farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do ulubionego smaku.
Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, włóż kapustę. Po kilku minutach (5-6) ostrożnie obierz wierzchnie liście, które lekko zmiękły i tak sukcesywnie po kolei co kilka minut oddzielaj kolejne liście. Zewnętrzne liście układaj na dnie naczynia w którym będą się prażyć gołąbki. Liście osusz. Odetnij zgrubienie wzdłuż włókien. Na każdy liść nakładaj porcję farszu i zwijaj dość ciasno od nasady. Tak przygotowane gołąbki układaj w naczyniu ściśle jeden obok drugiego.
Do bulionu warzywnego dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej gołąbki.
Praż na wolnym ogniu lub piekarniku ok. 1.5 godziny.
Podawaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 26.10.2015 11:28
uwielbiam takie gołąbki
gosia56 13.07.2015 13:12
ale bym zjadła ;)
IwonaKa 12.07.2015 18:04
takie gołąbki mogłabym jeść codziennie,uwielbiam
Róża1 09.07.2015 14:11
bardzo smaczne !!
gusia1000 05.07.2015 15:16
Zawsze dobre.
barbara11561 04.07.2015 22:48
Bardzo lubię takie gołąbki:)
Katarzyna59 04.07.2015 21:15
rewelacyjne
Janina 04.07.2015 20:08
Bardzo lubię gołąbki;)
Konczi 04.07.2015 16:50
Uwielbiam wszystkie gołąbki !!! Twoje prezentują się wybornie !! Poproszę porcyjkę :)
adelajda 04.07.2015 16:40
Pyszne gołąbki ...a ja tak dawno nie jadłam ...poczęstuję się Twoim?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak