Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt
  • ryż

    2 torebki
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    250 dag
  • olej

    3-4 łyżki
  • jajka

    2 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • bulion

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty usuwamy głąb i po zaparzeniu w garnku, zdejmujemy stopniowo liście. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę, oczyszczone pieczarki i podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do ryżu, w miarę potrzeb doprawiamy do smaku i wbijamy 1-2 jajka. Dokładnie mieszamy i nadziewamy liście, dokładnie je zwijając.

Układamy w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 30 min pod przykryciem, aż liście odpowiednio zmiękną.

Do bulionu można też dodać koncentrat pomidorowy i zasmażkę, by powstał sos pomidorowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

13.01.2017 20:03
mniam mniam, ale pyszności

Ela15

11.01.2017 13:48
pyszne golabki

Edita

10.01.2017 14:54
GOŁABKI PYCHA

jan_mag

03.01.2017 11:35
Bardzo lubię !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat