Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 szt.
  • wieprzowina

    45 dag
  • cebula

    2 szt
  • ryż

    1|2 szkl.
  • jajka

    2 szt.
  • sok pomidorowego

    1 puszka
  • czosnek

    1 ząbek
  • tymianek

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście kapusty sparzyć wrzątkiem,odsączyć,osuszyć,odłożyć.Wmisce wymieszać mielone ,wieprzowe,posiekaną cebulę ryż i jajka.Dodać ząbek czosnku,wsypać tymianek,majeranek,sól,pieprz.Bardzo dokładnie wymieszać,aż masa uzyska odpowiednią konsystencję,stanie się puszysta..Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie,brzegi liści założyć do środka i zwinąć w rulon.Spiąć wykałaczką.Do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem wlać sok pomidorowy,ułożyć obok siebie gołąbki.Naczynie postawić na palniku kuchenki,doprowadzić sok pomidorowy do wrzenia.Naczynie przykryć,wstawić do piekarnika,zapiekać gołąbki w temperaturze 190 przez ok 50 do 60 min.W trakcie polewać sokiem pomidorowym.Podawać gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justa32

03.10.2011 09:18
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat