Gołąbki z pieczarkami bez zawijania

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    ok. 500 gram
  • mięso mielone drobiowe

    200 gram
  • cebula biała

    2 szt.
  • pieczarki

    4 szt. ( duże)
  • kasza manna

    1/2 szkl.
  • jaja

    2 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ryż

    2 torebki
  • masło

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • mąka

    1/2 szkl.
  • olej do smażenia

  • bulion warzywny

    1.5 l.
  • kapusta włoska

    1/2 główki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z pieczarkami bez zawijania foto
Mięso mielone umieścic w misce. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną.
Krok 2 - Gołąbki z pieczarkami bez zawijania foto
Kapustę poszatkować.
Krok 3 - Gołąbki z pieczarkami bez zawijania foto
Kapustę i mięso umieścic w dużej misce. Dodać jaja.
Krok 4 - Gołąbki z pieczarkami bez zawijania foto
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę a pieczarki w plastry. W rondelku rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz masło. Smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodać pieczarki. Gdy pieczarki skurczą się. Dodać je do mięsa i kapusty.
Dokładnie wszystko wymieszać ugniatając. Dodać ryż kaszę mannę i ponownie wymieszać.
Krok 5 - Gołąbki z pieczarkami bez zawijania foto
Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie podłużne kotleciki, które obtaczamy w mące, a następnie umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoto po obu stronach. Przekładamy do dużego garnka.
Krok 6 - Gołąbki z pieczarkami bez zawijania foto
Do garnka z gołąbkami wlewamy bulion. Wstawiamy na duży gaz, aż zacznie bulion bulgotać, wtedy zmniejszamy gaz i gotujemy około 1 h i 20 min.
paulette17
Z bulionu, który zostanie można zrobić sos pieczarkowy lub pomidorowy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 18.05.2015 10:10
pyszności!
monika141 18.05.2015 08:07
pyszny obiadek
misia53 17.05.2015 23:07
smaczny obiad?
Jadwiga/Jaga85 17.05.2015 20:07
Pyszne danie
Kuchnia Marty 17.05.2015 19:25
Uwielbiam takie dania! A Twoje gołąbki wyglądają bardzo aperycznie
Pani Domu 17.05.2015 18:53
przepyszny obiadek
dollce 17.05.2015 18:51
wyglądają smakowicie
kloruś 17.05.2015 18:01
chętnie bym skosztowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat