Gołąbki z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone drobiowe

    500 g
  • pieczarki

    250 g
  • marchew

    3 sztuki
  • cebula

    1 duża
  • kapusta biała

    1 główka
  • ryż

    1 woreczek
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 słoiczka
  • ziele angielskie

    4 ziarenka
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z pieczarkami foto
1. Główkę kapusty gotujemy w dużym garnku, wcześniej wykrawamy z niej tzw. głąb. Przygotowujemy farsz. Gotujemy ryż około 5 minut, aby lekko zmiękł i wkładamy go do miski z mięsem mielonym. Do miski dodajemy wcześniej pokrojone, a następnie podduszone na patelni pieczarki, cebulę oraz starte na grubych oczkach marchewki. Wszystkie składniki przyprawiamy. Delikatnie nawet przesalamy, ponieważ podczas gotowania sól nam wyparuje.
Krok 2 - Gołąbki z pieczarkami foto
2. Jak już kapusta jest miękka i liście swobodnie od niej odchodzą odrywamy je jeden po drugim. W duże liście nakładamy farsz, a porwanymi wykładamy garnek od dna. Gołąbki następnie zawijamy począwszy od zawinięcia dolnej części, a następnie nakładamy na nią liście z prawej strony, lewej oraz z góry.
Krok 3 - Gołąbki z pieczarkami foto
3. Tak przygotowane gołąbki układamy w garnku.
Krok 4 - Gołąbki z pieczarkami foto
4. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi, które nam zostały.
Krok 5 - Gołąbki z pieczarkami foto
5. W międzyczasie przygotowujemy wywar do zalania naszych gołąbków. Do garnka z wodą wrzucamy, marchewkę, cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Krok 6 - Gołąbki z pieczarkami foto
6. Jak już mamy gotowy wywar zalewamy nim nasze gołąbki i tak odstawiamy na palnik i gotujemy je na małym ogniu. Pod koniec gotowania zbieramy z garnka trochę wywaru do szklanki i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Mieszamy wywar, aż połączy się z koncentratem i polewamy nim nasze gołąbki. Następnie gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut.
Krok 7 - Gołąbki z pieczarkami foto
7. Życzę smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 30.11.2014 13:24
Gołąbki uwielbiam ;-)
w mojej kuchni 30.11.2014 11:18
smaczne jedzonko na talerzu..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat