Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z pieczarkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone drobiowe 500 g
pieczarki 250 g
marchew 3 sztuki
cebula 1 duża
kapusta biała 1 główka
ryż 1 woreczek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pieczarkami

Kroki postępowania

1
1. Główkę kapusty gotujemy w dużym garnku, wcześniej wykrawamy z niej tzw. głąb. Przygotowujemy farsz. Gotujemy ryż około 5 minut, aby lekko zmiękł i wkładamy go do miski z mięsem mielonym. Do miski dodajemy wcześniej pokrojone, a następnie podduszone na patelni pieczarki, cebulę oraz starte na grubych oczkach marchewki. Wszystkie składniki przyprawiamy. Delikatnie nawet przesalamy, ponieważ podczas gotowania sól nam wyparuje.
Krok 1 - Gołąbki z pieczarkami foto
2
2. Jak już kapusta jest miękka i liście swobodnie od niej odchodzą odrywamy je jeden po drugim. W duże liście nakładamy farsz, a porwanymi wykładamy garnek od dna. Gołąbki następnie zawijamy począwszy od zawinięcia dolnej części, a następnie nakładamy na nią liście z prawej strony, lewej oraz z góry.
Krok 2 - Gołąbki z pieczarkami foto
3
3. Tak przygotowane gołąbki układamy w garnku.
Krok 3 - Gołąbki z pieczarkami foto
4
4. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi, które nam zostały.
Krok 4 - Gołąbki z pieczarkami foto
5
5. W międzyczasie przygotowujemy wywar do zalania naszych gołąbków. Do garnka z wodą wrzucamy, marchewkę, cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Krok 5 - Gołąbki z pieczarkami foto
6
6. Jak już mamy gotowy wywar zalewamy nim nasze gołąbki i tak odstawiamy na palnik i gotujemy je na małym ogniu. Pod koniec gotowania zbieramy z garnka trochę wywaru do szklanki i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Mieszamy wywar, aż połączy się z koncentratem i polewamy nim nasze gołąbki. Następnie gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut.
Krok 6 - Gołąbki z pieczarkami foto
7
7. Życzę smacznego:)
Krok 7 - Gołąbki z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 30.11.2014 13:24
Gołąbki uwielbiam ;-)
w mojej kuchni 30.11.2014 11:18
smaczne jedzonko na talerzu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak