Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone wieprzowe 70 dag
ryż 0.5 kg
pieczarki 0.5 kg
sól do smaku
olej roślinny
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
śmietana 12% 200 ml
Koperek suszony Prymat do posypania
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
marchewka 4 sztuki
cebula biała 2 sztuki
słonina 6 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę. Kapustę dokładnie myjemy i wykrawamy środek. Kapustę odgotowujemy około 20 minut.
Krok 1 - Gołąbki z pieczarkami foto
2
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce jarzynówce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Gołąbki z pieczarkami foto
3
Pieczarki i cebulę zalewamy 2 szklankami wody i dusimy je 15 minut.
Krok 3 - Gołąbki z pieczarkami foto
4
Ryż parujemy al-dente, na pól miękko w lekko osolonej wodzie. Gdy ryż ostygnie dodajemy mięso mielone wieprzowe, podduszone pieczarki z cebulą i mieszamy. Następnie dodajemy pieprz, sól i zioła prowansalskie do smaku. Dokładnie mieszamy farsz.
Krok 4 - Gołąbki z pieczarkami foto
5
Liście kapusty oddzielamy. Przygotowanym farszem nadziewamy każdy liść kapusty, dokładnie zwijając. Na spód garnka wykładamy kilka plastrów słoniny a na nią wykładamy gołąbki.
Krok 5 - Gołąbki z pieczarkami foto
6
Marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce jarzynówce. Marchewkę wykładami na wierzch gołąbków. Całość zalewamy wodą, tak 3/4 garnka. Wstawiamy na wolny ogień, przykrywamy i dusimy około 50 minut.
Krok 6 - Gołąbki z pieczarkami foto
7
Koncentrat pomidorowy mieszamy ze śmietaną i 3 łyżkami oleju roślinnego. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu czarnego mielonego.
Krok 7 - Gołąbki z pieczarkami foto
8
Pod koniec duszenia zalewamy gołąbki sosem i pozostawiamy na ogniu jeszcze 10 minut.
Krok 8 - Gołąbki z pieczarkami foto
9
Gołąbki wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy koperkiem suszonym (jeśli nie mamy świeżego). Gołąbki spożywamy na ciepło.
Smacznego!
Krok 9 - Gołąbki z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 30.11.2013 14:00
gołąbki są świetne w każdym wydaniu ;)
justys759 23.11.2012 19:57
muszą być pyszne;)
Andysz 23.11.2012 09:27
pyszne połączenie;]
Ewelina47 22.11.2012 11:58
ciekawe jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak