Gołąbki z pieca w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • kapusta biała

    1 szt

farsz

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • cebula

    1 średnia

sos

  • gorąca woda

    1 litr
  • koncentrat pomidorowy

    100 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty usunąć zwiędłe liście i głąb. Wodę zagotować w dużym garnku i włożyć kapustę.Gotować ok. 10 minut i zdjąć z ognia. Ostudzoną obieramy z liści (8 szt.) .
Składniki na farsz dokładnie wyrabiamy i dzielimy na osiem części. Każdą porcję farszu zawijamy w liść kapusty i obsmażamy na margarynie. Układamy w formie do zapiekania.
Odlewamy ok. 1 litr wody z gotowania kapusty i doprawiamy koncentratem,cukrem i solą. Zalać sosem gołąbki ,okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na ok. 1,5 godz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 04.03.2016 23:34
oj,zjadłabym takie gołabki chętnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat