Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gołąbki

kapusta włoska 1 główka
łopatka wieprzowa 60 dag
cebula 1 szt
papryka czerwona 1/2 strąka
papryka zielona 1/2 strąka
papryka żółta 1/2 strąka
jajko 1 szt
oliwa
sól
pieprz

Sos

pieczarki 20 dag
por 1/2 szt
masło 2 łyżki
śmietana 30% 100 ml
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzową gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę. Papryki kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie. Razem z jajkiem dodaję do mięsa. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
Krok 1 - Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym foto
2
Z kapusty wykrawam głąb, delikatnie zdejmuję liście. Pojedyńczo zaparzam liście w osolonym wrzątku. Na każdy z liści nakładam porcję farszu.
Krok 2 - Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym foto
3
Zwijam w gołąbki i układam w garnku.
Krok 3 - Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym foto
4
Gołąbki zalewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym foto
5
Pieczarki i pora kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Zalewam śmietaną. Duszę około 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gołąbki podaję z przygotowanym sosem.
Krok 5 - Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 20.01.2015 11:17
jakie fajne i pyszne
Mira85 19.01.2015 23:03
Pysznie wyglądają
Lucan 19.01.2015 21:41
Prawie jak mojej mamy - ona robi z grzybami zamiast papryki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak