Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 mała główka
ryż 30 dag
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
koperek 3 łyżki
cebula 1 duża sztuka
ocet 10 % 1 łyżka
masło 1 łyżka

Porada

Jeżeli do wody w której sparzamy kapustę dodamy łyżkę octu, kapusta będzie nam się ładnie zawijać i nie będzie pękać.Ocet nie wpłynie na smak kapusty.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty.

1.Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści i wyciąć głąb,opłukać.
2.Do garnka nalać gorącej wody,dodać łyżkę octu,włożyć kapustę,gotować kilka minut zdejmując kolejne liście.Z miękkich liści ściąć nożem zgrubienia.
3. Ryż ugotować w osolonej wodzie ,odparować nadmiar wody.Cebulę pokroić i zrumienić na oleju,następnie dodać do ryżu wraz z olejem na którym się smażyła.
4. Dodać posiekany koperek,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
5. Na liście nakładać porcje ryżu i zwijać gołąbki.
6. Gołąbki układać w garnku,podlać gorącą wodą ,(około pół szklanki ),dodać masło i dusić na małym ogniu,pod przykryciem aż gołąbki będą miękkie.Pod koniec duszenia gołąbki oprószyć solą i pieprzem.
7.Podawać od razu gorące z dowolnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.04.2017 08:32
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 22:39
Dobre gołąbki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak