Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową

Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki

  • kapusta biała

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • komosa ryżowa

    1 szklanka
  • wrzątek

    1,5 szklanki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • papryka słodka mielona

  • chili pieprz cayenne

  • tymianek

Sos pomidorowy

  • czosnek

    2 ząbki
  • tymianek

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • cukier

    1 łyżka
  • Pomidory krojone z puszki

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę ugotować we wrzątku by lekko zmiękła, następnie rozdzielić na pojedyncze liście, przepłukać w zimnej wodzie by nie utracić koloru.
Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut.
Mięso połączyć z komosą - farsz gotowy.
Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć.

SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem.

Na dużej patelni nałożyć na dno sos pomidorowy, ułożyć gołąbki, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Pozostały sos wykorzystać do podania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

10.01.2016 17:48
Nie miałam pomysłu jak wykorzystać komosę ryżową- więc już mam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat