Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jęczmienną i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 15 dag
cebula 2 szt
pieczarki 15 dag
masło klarowane 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka, posiekana
jajko 1 szt
sól
pieprz
bulion 1 litr
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Kminek mielony Prymat duża szczypta
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jęczmienną i pieczarkami

Umyj kapustę, wykrój głąb i ostrożnie porozdzielaj liście. Wrzuć je do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 2 minuty. Odradzam gotowanie całej główki, nawet z wyciętym głąbem, ponieważ bardzo łatwo jest uszkodzić liście, no i długo trzeba czekać, aż ostygną na tyle, by dało się je zdjąć.
W ugotowanych liściach zetnij grube nerwy – w ten sposób staną się płaskie i łatwiej będzie je zawinąć.
Przygotuj farsz: ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją przestudź.
Oczyść cebulę i pieczarki, posiekaj i duś na maśle tak długo, aż płyn z pieczarek odparuje. Przypraw je solą i pieprzem, następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki oraz jajkiem.
Farsz nakładaj łyżką na te ładniejsze, całe liście kapusty i formuj gołąbki. Układaj je dość ścisło w garnku, wyłożonym wcześniej liśćmi kapusty (np.tymi, które się porwały).
Bulion wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw pieprzem oraz dość solidną szczyptą mielonego kminku. Mieszaniną zalej gołąbki, dorzuć liść laurowy i ze 3 ziarna ziela angielskiego. Duś pod przykryciem około godziny na małym ogniu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 11.06.2013 13:17
Pycha! Aż ślinka cieknie.
aisoglam 11.06.2013 13:05
Ale mam smaka na takie gołąbeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak