Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z cebulką prażoną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
łopatka bez kości 1 kg
cebula 2 szt
czosnek ząbki 2 szt
Cebulka smażona Prymat 4-5 łyżek
cząber
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
kurkuma
wywar drobiowo-wołowy
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z cebulką prażoną

Kroki postępowania

1
Młodą kapustę oczyścić z pierwszych brzydkich liści.
W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do gotującej się na małym ogniu wody - sparzyć liście kapusty.
W innym garnku ugotować ryż wg.przepisu na opakowaniu( 3-4 torebki).
Krok 1 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
2
Łopatkę oczyścić, opłukać. Większą część łopatki pokroić w grubsze plastry i ugotować z przyprawami do miękkości. Resztę surowej łopatki zmielić.
Krok 2 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
3
Ugotowaną wcześniej łopatkę podsmażyć z obu stron i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, dalej smażyć.
Krok 3 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
4
Mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki dodać prażoną cebulkę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Dobrze doprawić przyprawami.
Krok 4 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
5
Do dużej miski z wcześniej ugotowanym i ostudzonym ryżem (ja ugotowałam 3 torebki) włożyć nasze podsmażone mięsko, dodać zmieloną łopatkę i dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 5 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
6
Ze sparzonych liści kapusty odcinamy z końców grube jej części i nakładamy porcjami mięsko i zawijamy nasze gołąbeczki.
Krok 6 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
7
Gotowe gołąbki układamy w garnku do gotowania na parze. Przykrywamy i gotujemy ok 40-60 min na małym ogniu.
Krok 7 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto
8
Następnie po tym czasie przekładam gołąbki do brytfanki, podlewam je rosołkiem i oliwą oraz dodaję ziele angielskie i liść laurowy, zapiekam kolejne 40 min. (Pilnować aby nam się nie przypaliły, można od czasu do czasu przewracać je oraz podlewać wywarem)
Smacznego:))
Krok 8 - Gołąbki z młodej kapusty z  cebulką prażoną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 11.06.2014 14:06
uwielbiam to danie i spróbuje z dodatkiem prażonej cebuli
Christopher 05.06.2014 19:48
Dobra pora na delikatne gołąbki.
agnieszka214 05.06.2014 18:44
lubie takie gołąbki
Gabi44 05.06.2014 14:41
Pyszne gołąbki z młodej kapustki.
Bernadeta1 05.06.2014 14:07
muszę już zrobić gołąbki z młodej kapusty, bardzo smaczne
Pani Domu 05.06.2014 13:50
super gołąbeczki
Aleksandra/Olcia 05.06.2014 12:47
u mnie też dziś gołąbki z mlodej kapusty z ryżem parboiled. pachnie w całym domu
Czyki 05.06.2014 12:04
Ja poproszę o takie cudne gołąbki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak