Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 młoda
ryż 200 g
mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula 1 szt
olej 4 łyżki
bulion warzywny 500 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty

Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.

Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.

Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.

Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.

Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.

Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40 min w temperaturze 180°C.

Podajemy z ulubionym sosem. U nas pomidorowy z przepisu Mamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 03.06.2016 16:22
Bardzo fajny przepis.
Janina 03.06.2016 15:33
Pyszności, najlepsze z młodej kapusty;))
Konczi 03.06.2016 14:47
mam i ja dzisiaj na obiadek :) pycha :))
agaK. 03.06.2016 14:21
Smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak