Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone 0,5 kg
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
natka pietruszki 1 pęczek
cebula biała 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
koncentrat pomidorowy 250 g
keczup 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt

Porada

Najlepsze są na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty

Kapustę myjemy i obieramy z liści. Liście zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut (tak żeby były mięciutkie).
Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą. Siekamy cebule i natkę pietruszki i dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zagniatamy tak aby powstała zwarta masa.
Formujemy drobne klopsiki . Liśćmi kapusty owijamy każdy klopsik (zwijamy jak kopertę). Gołąbki obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą (tak żeby przykryć gołąbki) z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i ząbki czosnku. Gołąbki dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Podajemy z ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 06.08.2014 07:39
ładne gołąbeczki
Janina 06.08.2014 00:07
Bardzo lubię gołąbki;)
Aannkaa82 05.08.2014 20:42
Mój dzisiejszy obiad :) choc wg trochę innego przpisu :)
Wiesława1 05.08.2014 20:26
aż nabrałam ochoty na gołąbki
Gracer 05.08.2014 20:21
super przepis
halina17 05.08.2014 20:02
Lubię gołąbki.
kasiaw 05.08.2014 19:33
uwielbiam gołąbki aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak