Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • mięso mielone

    0,5 kg
  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cebula biała

    2 szt
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • liść laurowy

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    250 g
  • keczup

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę myjemy i obieramy z liści. Liście zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut (tak żeby były mięciutkie).
Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą. Siekamy cebule i natkę pietruszki i dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zagniatamy tak aby powstała zwarta masa.
Formujemy drobne klopsiki . Liśćmi kapusty owijamy każdy klopsik (zwijamy jak kopertę). Gołąbki obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą (tak żeby przykryć gołąbki) z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i ząbki czosnku. Gołąbki dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Podajemy z ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka.
VioletoweKucharzenie
Najlepsze są na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

06.08.2014 07:39
ładne gołąbeczki

Janina

06.08.2014 00:07
Bardzo lubię gołąbki;)

Aannkaa82

05.08.2014 20:42
Mój dzisiejszy obiad :) choc wg trochę innego przpisu :)

Wiesława1

05.08.2014 20:26
aż nabrałam ochoty na gołąbki

Gracer

05.08.2014 20:21
super przepis

halina17

05.08.2014 20:02
Lubię gołąbki.

kasiaw

05.08.2014 19:33
uwielbiam gołąbki aż ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat