Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 kg
cebula 2 szt
mięso mielone z łopatki 700 g
mięso wołowe mielone 200 g
woda 0,5 l
kostka warzywna 1 szt
kostka grzybowa 1 szt
sól
pieprz
grzyby suszone 50 g
kapusta 2 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty

Grzyby z dodatkiem kostek rosołowych gotujemy w wodzie przez 30 minut, po czym je odstawiamy.

Gotujemy i studzimy ryż.

Cebulę siekamy, podsmażamy i mielimy.

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody i krótko obgotowujemy. Po kolei zdejmujemy liście które będą odchodziły.

Ryż mieszamy z mięsem mielonym, cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w pojedyncze liście kapusty.

Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty a na tym układamy zawinięte gołąbki.

Zalewamy do połowy wywarem z grzybów.

Na wierzch układamy kolejne liście kapusty oraz grzyby.

Przykrywamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach.

Gotowe gołąbki podajemy polane wywarem grzybowym oraz .
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 20.07.2013 14:10
świetne gołąbki
Cranberry 20.07.2013 13:37
pyszne gołąbeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak