Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1,8-2 kg główka
łopatka bez kości 1 kg
ryż ugotowany 300 g
jajko 1 szt
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1 szt
Cebula suszona Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
sól i pieprz
passata pomidorowa 500 ml
bulion 500 ml
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach

Kroki postępowania

1
Mięso z cebulą mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, cebulę oraz czosnek niedźwiedzi, wbijamy jajko i całość mieszamy.
Krok 1 - Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach foto
2
Kapustę oparzamy, odcinamy łyko, zawijamy farsz w liście.
Krok 2 - Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach foto
3
Na dno szybkowara wlewamy 2-3 łyżki oleju, układamy liście kapusty, wkładamy warstwę gołąbków, wlewamy 250 ml passaty pomidorowej, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim
Krok 3 - Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach foto
4
Układy kolejną warstwę i ponownie zalewamy passatą pomidorową i doprawiamy. Podlewamy całość bulionem (na wierzch układam pozostałe liście)
Krok 4 - Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach foto
5
Zamykamy szybkowar i gotujemy około 1,5 h na niewielkim ogniu.
Krok 5 - Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.03.2017 19:41
bardzo lubię gołąbki, chocia nie jadam ich ziemniakami
Margo1 09.03.2017 19:31
Na pewno fantastyczne w smaku
Konczi 08.03.2017 13:16
U mnie w rodzinnym domu też jada się gołąbki z sosem ale u męża jadało się z ziemniakami i tak już zostało :)
mirosława4 08.03.2017 12:40
@Habibi u nas w domu zawsze się podaje je do ziemniaków
mirosława4 08.03.2017 12:39
zapowiadają się smacznie
Habibi 08.03.2017 11:21
...z sosem pieczarkowym lub pomidorowym... ;)
Habibi 08.03.2017 11:20
Uwielbiam gołąbki, ale dla mnie zupełną nowością jest podawanie ich z ziemniaczkami ;) Mój mężuś wspomina, ze w dzieciństwie właśnie tak się u nich jadło. Teraz teściowa podaje do nich pieczywo. A moja mama zawsze podawała je wyłącznie z sosem początkowym i pomidorowym - zawsze robiła dwa i każdy wybierał jaki woli. Ja też podaje tylko z sosem.
olkaaa 08.03.2017 11:17
ciekawy pomysł
agaK. 08.03.2017 10:39
Lubię mocno czosnkowe dania:)
AZgotuj 08.03.2017 10:26
na pewno pyszne:)
Justi2401 08.03.2017 10:19
Na gołąbki zawsze jestem chętna ;)
Madzai 08.03.2017 10:10
Uwielbiam takie smaki!
w mojej kuchni 08.03.2017 09:24
moje smaki w tym daniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak