Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 2 szt
łopatka wieprzowa 1 kg
ryż 400 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
margaryna 150 gram
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna
kostka rosołowa

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

Kroki postępowania

1
1/ Z kapusty wycinamy głąby i parzymy w osolonym wrzątku, oddzielając liście. Studzimy i odsączamy na durszlaku. Jeżeli to konieczne,to z każdego liścia usuwamy nerw ku nasady. Brzydkie liście odkładamy na bok.
Krok 1 - GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM foto
2
2/ Mięso przepuścić przez maszynkę (możemy użyć gotowego mięsa mielonego), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wymieszać.
Krok 2 - GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM foto
3
3/ Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na spód brytfanny układamy kilka wcześniej odłożonych ''brzydkich'' liści,następnie dość ciasno układamy nasze gołąbki a na wierzch dodajemy kawałki margaryny i kolejnych kilka odłożonych liści, by przykryły gołąbki (co zapobiega przypaleniu wierzchu) podlewamy wodą z kostką rosołową. Piec ok1,5 - 2 godz w temp.180stopni.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 16.04.2015 14:50
na gołąbki to ja zawsze mam ochotę
Wacław 15.04.2015 10:55
takie gołąbki to ja bardzo lubię :-)
Motorek 15.04.2015 09:11
bardzo dobre
engie23 15.04.2015 08:53
z chęcią bym zjadła
Konczi 15.04.2015 07:33
muszą być pyszniutkie ... uwielbiam !
Krzysztof15 15.04.2015 06:29
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak