Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem i ryżem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 główka
mięso mielone 0,5 kg
ryż 20 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem i ryżem.

Z kapusty wyciąć głąb i obgotować, gdy zmięknie wyjąć z wody, bardzo starannie odsączyć, wystudzić i ostrożnie zdjąć liście.
Ryż należy ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Do ostudzonego ryżu dodać mięso mielone, pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Składniki dobrze wymieszać, żeby się połączyły.
Na każdy liść nałożyć farsz według uznania, tak aby mógł się zawinąć w liść kapusty.
Zawinięte gołąbki należny ułożyć ciasno w garnku najlepiej na liściach kapusty, które pozostały. Zalać osolonym wrzątkiem i dusić pod przykryciem ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 02.11.2014 14:00
lubię gołąbki w takiej wersji
fotoviderek 22.11.2013 07:28
Pyszne gołąbki :)
okrysia 14.11.2013 16:32
SMACZNE TO!
sanielcia 11.11.2013 21:13
super, uwielbiam takie
Janina 11.11.2013 20:40
Gołąbki są pyszne;)
aisza1 11.11.2013 20:28
mniam mniam pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak