Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
mięso mielone 0,5 kg
pieczarki 6 sztuk
pomidory bez skóry 1 puszka
cebula biała 2 sztuki
ryż 250 gram
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
oregano do smaku
kostka rosołowa 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Z kapusty obieramy zewnętrzne liście, wykrawamy głąb i gotujemy . Podczas gotowania delikatnie ściągamy zewnętrzne liście tak aby ich nie uszkodzić. W drugim garnku gotujemy ryż na półtwardo.
Krok 1 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
2
Z liści odkrawamy twardy nerw liści.
Krok 2 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
3
Do miski dajemy ugotowany na sypko ryż. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju i dodajemy do ryżu.
Krok 3 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
4
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, podsmażamy i dodajemy do ryżu i cebuli.
Krok 4 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
5
Mięso mielone podsmażamy z przyprawą do mięsa mielonego i dodajemy do ryżu.
Krok 5 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
6
W garnku gotujemy 0,5 litra wody dodajemy kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe.
Krok 6 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
7
Ryż mieszamy z mięsem, cebulą, pieczarkami i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
8
Na liście nakładamy farsz i zwijamy.
Krok 8 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
9
Gotujący się rosół doprawiamy koncentratem, solą, pieprzem, oregano i przyprawą do potraw w płynie.
Krok 9 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
10
Gotowe gołąbki zalewamy sosem pomidorowym.
Krok 10 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
11
Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę.
Krok 11 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto
12
Gotowe:)

SMACZNEGO!!!
Krok 12 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 21.02.2014 16:41
bardzo smaczne !!!!!!
IlonaAlbertos 17.02.2014 21:02
Apetyczne gołąbki.
Malinka 09.02.2014 17:18
Bardzo smaczne gołąbki :)
IwonaDD 19.01.2014 16:34
świetne gołąbki, muszę zrobić!
halina17 11.01.2014 22:23
Smaczne gołąbki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak