Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone wieprzowe 50 dag
cebula biała 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz 1 łyżeczka
ryż ugotowany 2 szklanki
olej rzepakowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki z mięsem

Kapustę gotujemy w całości, aż liście będą pół twarde. Mięso smażymy z pokrojoną cebulką w kostkę. Liście gdy przestygną odrywamy od głębia.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy ryż i przyprawy i mieszamy do połączenia składników. . Nakładamy porcje mięsa na każdy liść w miejscu gdzie jest początek najgrubszego nerwu, boki składamy do środka i zwijamy całość w roladkę. Dno garnka wykładamy uszkodzonymi lub wierzchnimi liśćmi. Układać gołąbki, ciasno, jeden przy drugim. Całość zalewamy gorącym i osolonym wrzątkiem. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Podajemy powolnie, np. podsmażone na niewielkiej ilości oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 22.06.2016 15:30
Lubię bardzo gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak