Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI Z LEŚNĄ NUTĄ

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 kubek
kapusta biała 1 szt
jajko 1 szt
cebula 2 szt
woda 0,5 litra
kostka rosołowa 1 szt
serek topiony 1 kostka
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
grzyby suszone do smaku
śmietana 18 proc 3 łyżki
olej do smażenia
grzyby leśne 0,5 obgotowane

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI Z LEŚNĄ NUTĄ

Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw.
Kaszę ugotować w dwóch kubkach wody.
Grzyby zmielić na grubych oczkach.
Cebulę obrać pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać grzyby, dusić przez chwilę. Wsypać do gorącej kaszy, dokładnie wymieszać , doprawić pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.
Farsz nakładać na każdy liść, zwinąć ciasno.
Na dno garnka położyć liście, poukładać gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą. Gotować na wolnym ogni przez 1 godzinę.

Sos

Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, następnie wlewać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Następnie dodać śmietanę a na koniec proszek grzybowy do smaku. Zagotować.

Gołąbki podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PIOTR11 09.11.2012 22:22
smaczne
Magda60 30.10.2012 23:22
swietne
Rafał10 28.10.2012 09:03
wyglądają bajecznie :)
medi 24.10.2012 20:36
...i mi się podobają muszę wypróbować :)
emeslive 24.10.2012 19:41
Ciekawy pomysł. Bardzo mi się podobają te gołąbki!
ilovebake 24.10.2012 18:28
ubóstwiam golabki
cooleczka 24.10.2012 18:14
muszę spróbować
anja3107 24.10.2012 17:32
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak