GOŁĄBKI Z LEŚNĄ NUTĄ

GOŁĄBKI Z LEŚNĄ NUTĄ

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    1 kubek
  • kapusta biała

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • woda

    0,5 litra
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • serek topiony

    1 kostka
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    do smaku
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • olej

    do smażenia
  • grzyby leśne

    0,5 obgotowane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw.
Kaszę ugotować w dwóch kubkach wody.
Grzyby zmielić na grubych oczkach.
Cebulę obrać pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać grzyby, dusić przez chwilę. Wsypać do gorącej kaszy, dokładnie wymieszać , doprawić pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.
Farsz nakładać na każdy liść, zwinąć ciasno.
Na dno garnka położyć liście, poukładać gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą. Gotować na wolnym ogni przez 1 godzinę.

Sos

Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, następnie wlewać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Następnie dodać śmietanę a na koniec proszek grzybowy do smaku. Zagotować.

Gołąbki podawać z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PIOTR11

09.11.2012 22:22
smaczne

Magda60

30.10.2012 23:22
swietne

Rafał10

28.10.2012 09:03
wyglądają bajecznie :)

medi

24.10.2012 20:36
...i mi się podobają muszę wypróbować :)

emeslive

24.10.2012 19:41
Ciekawy pomysł. Bardzo mi się podobają te gołąbki!

ilovebake

24.10.2012 18:28
ubóstwiam golabki

cooleczka

24.10.2012 18:14
muszę spróbować

anja3107

24.10.2012 17:32
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat