Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kurczakiem, serem feta i kaszą jęczmienną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska główka
ryż 1 woreczek
kasza gryczana woreczek
pieczarki 250 g
ząbek czosnku
tymianek
oregano
Kucharek przyprawa uniwersalna
olej rzepakowy
rosół do podlania gołąbków
filet z kurczaka 400 mielony
feta 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kurczakiem, serem feta i kaszą jęczmienną

Z podanych składników wychodzi około 16 gołąbków


Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć (do gołąbków wybieramy około 16 ładnych liści). Ryż i kasze gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (można ugotować razem). Cebule i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Filet z kurczaka przyprawiamy Kucharkiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ser feta kroimy w kostkę. Ugotowane kasze i ryż przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ser feta i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 27.11.2012 18:44
Ale bogate te Twoje gołąbki:) Muszą być pyszne!!
iziona 27.11.2012 17:15
Wspaniałe !!
maciek7 27.11.2012 17:08
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak